Ücretsiz Hosting

30 Ocak, 2016

2016 Asgari Geçim İndirimi (AGİ) Ne Kadar Oldu?

Asgari Geçim İndirimi(AGİ), 16 yaşından büyük olan çalışanların asgari geçimini sağlayacak bölümünün gelirinden düşürülerek vergi dışı bır... thumbnail 1 summary
Asgari Geçim İndirimi(AGİ), 16 yaşından büyük olan çalışanların asgari geçimini sağlayacak bölümünün gelirinden düşürülerek vergi dışı bırakılmasıdır. Yani kazanılan gelirin bir kısmının istisnaya tabi tutulmasıdır. AGİ her yıl hesaplanarak güncellenen bir değerdir.

Asgari Geçim İndirimi hesaplamalarında asgari ücretin yıllık brüt tutarı, işçinin medeni durumu ve çocuk sayısı dikkate alınarak belirlenir.

İşçinin kendisi için %50

Çalışmayan ve herhangi bir gelir elde etmeyen eş için %10

Çocukların her biri için ilk iki çocuk % 7,5 diğerleri için ise % 5

Şeklinde hesaplanmaktadır. Burada çocuklardan anlaşılması gereken durum ise;

· Mükellefle birlikte oturan,

· Mükellef tarafından bakılan(nafaka verilen, evlat edinilenler ile ana veya babasını kaybetmiş torunlardan mükellefle oturanlar dahil)

18 yaşını veya tahsilde olup 25 yaşını doldurmamış olan çocukları ifade ettiğidir.

Asgari Geçim İndirimden Kimler Yararlanır?

1-Ücretleri gerçek usulde vergilendirilen tam mükellef gerçek kişiler(Diğer bir ifade ile ücretleri tevkif suretiyle vergilendirilen tam mükellef kişiler)

2-Tevkifata tabi tutulmamış ücret gelirlerini yıllık beyanname ile bildirenler.

3-Gelir Vergisi Kanununun 61. maddesi kapsamında ücret kapsamında değerlendirilen ücret geliri elde edenler(Örneğin kurumların yönetiminde görevli olanlar).

2016 yılında Asgari Ücretin 1300 TL olmasıyla beraber bir çok farklı haberler yayılmaya başladı. Peki 2 Asgari Ücret alan ne kadar maaş alacak, Vergiler yükselecekmi? Buna benzer sorular sorulmaya başlandı. Asgari Geçim İndirimi (AGİ) 2016 da asgari ücretle orantılı olarak güncellenecek. Bu sebeple 2016 AGİ miktarları 33-40 TL lik artış olacak.


T.C. Çalışma Bakanı sayın Süleyman Soylu, geçen hafta asgari ücretin 1300 TL olduğunu açıkladı. Asgari ücretteki bu artışla çalışanlara verilen asgari geçim indirim oranlarında da artış oldu.

2015 de bekar bir çalışana 90 TL’ asgari geçim indirimi verilirken bu sene 123,53 liraya yükseldi.
Eşi çalışmayan evli kişilere aylık verilen 108 TL 148 liraya çıktı.
Eşi çalışan ve sigortalı olanlara verilen 90 TL ücret ise 123 liraya çıktı.
Eşi çalışmayan emekli olan kişilere verilen 108 TL AGİ ise 148 liraya çıktı.
2016 AGİ ücretleri çalışanların evli, bekar, çocuklu olması gibi kriterlere göre farklılık gösteriyor.